Pośród nas jest wiele starszych osób z bardzo niskim uposażeniem, często samotnych, chorych i dotkniętych ograniczeniami z racji wieku. Ich potrzeby potęgują konieczne zakupy lekarstw i innych środków. Dlatego ten program dla wielu z nich okazuje się szczególnie ważną pomocą. Pomoc Biedronki, wyłącznego sponsora projektu, jest nieprzeceniona.

Caritas Diecezji Toruńskiej już od 3 lat, we współpracy z Jeronimo Martins Polska S.A., uczestniczy w programie zatytułowanym „Na codzienne zakupy”. Przedsięwzięcie jest ogólnopolskie i ma na celu wspieranie osób ubogich w szczególności seniorów.

Ilość członków projektu z roku na rok wzrasta. W pierwszej edycji brało udział ok. 120 osób, w kolejnym roku blisko 150 osób, a my mamy nadzieję, że tego roczna odsłona zbierze rekordową, jak do tej pory, liczbę uczestników.

„Na codzienne zakupy” polega na wręczeniu uczestnikom specjalnej karty płatniczej do wszystkich sklepów Biedronka, doładowywanej, co miesiąc ustaloną kwotą w formie bonu, dzięki której możliwe będzie płacenie za zakupy, w okresie od 1 kwietnia 2020r. aż do 31 stycznia 2021r. Osoby kwalifikujące się do programu wybierane są przez Caritas Diecezjalne i pracowników socjalnych zgodnie z Zasadami Kwalifikowania Uczestników