Światowy Dzień Chorego
12.02.18

W 160. rocznicę objawień lourdzkich, czyli 11 lutego br. obchodziliśmy XXVI Światowy Dzień Chorego. Z tej okazji, jak zwykle, wolontariusze Szkolnych Kół Caritas zanieśli chorym do szpitali i domów modlitwę i 4200 specjalnie wydrukowanych obrazków, przedstawiających wizerunek Ojca Świętego Franciszka, pochylającego się nad niepełnosprawnymi dziećmi oraz fragment Orędzia na Światowy Dzień Chorego.

Uroczysta Msza święta dla chorych odbyła się w sobotę, 10 lutego w Sanktuarium Matki Bożej Nieustającej Pomocy na toruńskich Bielanach. Wolontariusze z przysieckiej Bursy Akademickiej Caritas zapewnili oprawę liturgiczną i wraz z uczniami Szkoły Podstawowej nr 11 pod kierownictwem p. Danuty Karnowskiej, opiekującej się Szkolnym Kołem Caritas, wręczyli wiernym podczas udzielanego sakramentu namaszczenia chorych obrazki oraz najnowszy numer „Świadectwa”.

Przekazaliśmy 23 000 zł
08.02.18

10. edycja akcji „Warto być bohaterem” przyniosła kwotę w wysokości 23 000 zł.
W poprzednich 9 latach tego przedsięwzięcia, dzięki zaangażowaniu uczniów i nauczycieli, przekazaliśmy chorym i niepełnosprawnym 242 711 zł. Wsparliśmy w ten sposób czterdzieścioro siedmioro dzieci oraz najmłodszych z przedszkola w Republice Konga i sieroty w Kenii.

Tegoroczna akcja „Warto być bohaterem” zgromadziła  33 szkoły, których uczniowie zebrali 23 000 zł. Największą ofiarnością wykazała się Szkoła Podstawowa Towarzystwa Salezjańskiego w Toruniu   (6594,00 zł) oraz Szkoła Podstawowa w Topólce (3521, 31 zł).

Dziś podczas finału akcji „Warto być bohaterem” w toruńskim teatrze „Baj Pomorski”, z udziałem 300 uczniów, odbyło się uroczyste wręczenie czeków osobom chorym i niepełnosprawnym oraz siostrom karmelitankom budującym szkołę w Burundi.

Pieniądze otrzymali:

1) 3000 zł - Łukasz Dudek z Torunia (34 lata) - od 18 lat jest przykuty do łóżka w wyniku pobicia. Nie porusza się, sam nie je ani nie mówi.

2) 2500 zł – Jakub Świniarski z Lidzbarka Welskiego (19 lat) – od urodzenia ma padaczkę, porażenie mózgowe, niedowład kończyn górnych oraz nie widzi.

3) 2500 zł – Bartłomiej Wąsik z Torunia (19 lat) po wielu operacjach i rekonstrukcji kości czołowej) w wyniku poinfekcyjnej deformacji twarzoczaszki, jego brat również choruje, tata nie żyje, a u mamy niedawno wykryto nowotwór. Czek odebrał nauczyciel Bartka, Krzysztof Rolirad.

4) 15 000 zł - na budowę szkoły w Burundi.

Wydarzenie muzycznie oprawiły grupy z Młodzieżowego Domu Kultury w Toruniu oraz Kamil Czeszel.

Rekolekcje dla Opiekunów Szkolnych Kół Caritas
02.02.18

Tradycyjnie zapraszamy Opiekunów Szkolnych Kół Caritas na REKOLEKCJE WIELKOPOSTNE, które odbędą się w Centrum Wolontariatu w Przysieku w dniach: 16-18 marca od godz. 17.00 do niedzielnego obiadu.

Dni skupienia poprowadzi Ksiądz Andrzej Jankowski. Zapisy przyjmujemy e-mailem: torun@caritas.pl lub telefonicznie: 668 122 952.

Finał akcji "Warto być bohaterem"
01.02.18

Przypominamy, że w dniu 8 lutego o godz. 11.00 w toruńskim teatrze Baj Pomorski odbędzie się finał akcji "Warto być bohaterem", podczas którego wręczymy czeki na łączną kwotę 23 000 zł trzem chorym osobom oraz przekażemy pieniądze na budowę szkoły w Burundi. Są jeszcze wolne miejsca na tę uroczystość, która potrwa około 1,5 godziny. Spotkanie uświetnią występy taneczne grup z Młodzieżowego Domu Kultury oraz koncert Kamila Czeszela. Zgłoszenia grup szkolnych z podaniem ilości dzieci oraz ilości opiekunów można przesłać mailem: torun@caritas.pl lub telefonicznie: 668 122 952.